Potopa v Českém Krumlově

  Povodňové
  zpravodajství :
Září : 21. 15. 6. 1.
Srpen : 31. 30. 29. 28. 27. 26. 25. 24. 23. 22. 21. 20. 19. 18. 17. 16. 15. 14. 13. 12. 8.
 Města a obce Fotogalerie Informace OHS Úloha Lipenské přehrady 
  Krizové konto Města Český Krumlov : 100 200 8668 / 5500 RaiffeisenBANK ČK  
POMOZTE REGIONU ČESKÝ KRUMLOV

HAVARIJNÍ HYGIENICKÉ POKYNY PRO OBYVATELSTVO K LIKVIDACI NEGATIVNÍCH DŮSLEDKŮ ZÁPLAV

Pravidla základní hygieny po záplavách


VYKLÍZENÍ ZAPLAVENÝCH DOMŮ
Při vyklízení zaplavených domů je nezbytně nutné :

  • používání ochranných pomůcek - gumové holiny, gumové nebo latexové rukavice a pracovní oděv (po zamokření nutno měnit a následně řádně vyvařit),
  • důsledné mytí, event. dezinfekce rukou před jídlem, pitím a kouřením,
  • řádné ošetření každého poranění - vydezinfikovat ránu ( Betadine, Jodisol, Ajatin, Septonex, peroxid vodíku 3%), překrýt náplastí nebo obvazem,
  • zkontrolovat přeočkování proti tetanu. V případě, že od posledního přeočkování uplynula doba 10 - 15 let, je nutné nechat se přeočkovat u svého ošetřujícího lékaře,
  • při výskytu jakéhokoliv onemocnění je nutné navštívit lékaře. Jedná se především o průjmová onemocnění, horečku, zvracení, bolest břicha, nevolnost, nadýmání apod.

S očkováním proti žloutence typu A se vzhledem ke klidné epidemiologické situaci v okrese Český Krumlov zatím nepočítá.


MYTÍ RUKOU
Myjte si pečlivě a často ruce !!!
Toto jednoduché a základní hygienické pravidlo je jedním z nejdůležitějších hygienických opatření, které Vám umožní chránit si své zdraví během obnovy Vašich domovů. Myjte si ruce zejména vždy po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly, vždy před jídlem a pitím, vždy než se dotýkáte obličeje, ale i před a samozřejmě po použití WC.


PITNÁ VODA
K piti používejte pouze vodu, jejíž zdravotní nezávadnost je ověřena.

Voda z vlastní studny
Pokud bydlíte v povodní zasažené oblasti a nejste napojeni na veřejný kontrolovaný vodovod, ale máte vlastní studnu, je třeba prověřit kvalitu vody v této studni provedením chemického a bakteriologického vyšetření, i když studna nebyla zatopena. Do doby prověření kvality vody by voda neměla být používána k pití. K pití je možno používat vodu z cisteren s označením "Pitná voda" (tato by se měla převařovat po dobu 15 minut), nebo vodu balenou. Pokud byla Vaše Studna přímo zatopena, nelze vodu z této studny rovněž používat jako pitnou, a to až do doby po provedené sanaci studny a zjištění vyhovujících výsledků rozboru vody. Základní postup při sanaci zatopených studní je následující:

Postup při sanaci zatopených studní :
Sanaci zatopené studny je účelné provádět až po stabilizaci vodního režimu v postižené oblasti, úklidu okolí studny a jejím stavebně technickém zabezpečení. Očista a dezinfekce studní se provádí za přítomnosti nejméně 3 osob, pro případ poskytnutí první pomoci osobě, která sestupuje do studny.

Základní postup :

  • Mechanicky očistit vnější stěny studny a čerpací zařízení od nánosů bahna a nečistot a opravit poškozené části vnějšího krytu studny. Důkladně opláchnout čistou vodou, nejlépe tlakovou.
  • Otevřít studnu a úplně vyčerpat vodu.
  • Zjistit, zda se ve studni nevyskytují jedovaté plyny a zda je u dna dostatek kyslíku -nejjednodušší způsob kontroly je spuštění zapálené svíčky na dno studny. V případě bezkyslíkatého prostředí svíčka zhasne, v případě výskytu methanu dojde ke vzplanutí.
  • Důkladně mechanicky (např. kartáčem) očistit vnitřní stěny studny, čerpací zařízení a dno studny. Důkladně opláchnout čistou vodou a vodu opět úplně vyčerpat.
  • Omýt vnitřní stěny studny 5 % roztokem SAVA (l litr SAVA nalijeme do 20 litrů vody). Pozor - pracujte v gumových rukavicích!
  • Opláchnout stěny studny čistou vodou a vodu znovu vyčerpat.
  • Odstranit stávající pokryv dna (štěrk, hrubozrnný písek) a vyměnit za nový, případně za důkladně propraný starý.
  • Nechat studnu naplnit vodou a v případě, že je voda dále kalná, pokračovat v čerpání až do vymizení zákalu
  • Provést dezinfekci vody, k níž se doporučuje přípravek SAVO. Při provádění dezinfekce respektujte návod k použití. Orientačně uvádíme, že (při nejběžnějších průměrech skružových studní od 80 do 120 cm) na l m výšky vody ve studni se dávkuje 9 ml SAVA. Celkové množství SAVA pro dezinfekci vypočítejte podle výšky vody ve studni, pak toto množství rozřeďte v kropicí konvi a roztokem pokropte vnitřní stěnu skruží i hladinu vody. Nechejte působit alespoň 8 hodin
  • Teprve po provedené dezinfekci je možno odebrat vzorek vody k provedeni laboratorní kontroly


POTRAVINY (pokyny pro domácnosti)
Zaplavené zemědělské plodiny

  1. Všechny zemědělské plodiny, které byly zaplaveny povodňovou vodou, kaly a bahnem, je nutné považovat za zdravotně závadné. Tyto plodiny v žádném případě nejezte. O použití ke krmení zvířat musí rozhodnout veterinární lékař.
  2. Zemědělské plodiny, které nebyly zcela zatopeny a dále rostou, doporučujeme využívat až po hygienické kontrole, nejdříve po třech týdnech po skončení záplav.
  3. Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zaplaveno, je možno jist po důkladném umytí pitnou vodou.

Zaplavené potraviny
Nejezte potraviny, zaplavené povodňovou vodou, kalem a bahnem s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu (konzervy). Tyto konzervy je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat (viz dále). Zaplavené potraviny s výjimkou hermeticky balených zlikvidujte (uložte do označených kontejnerů).

Čištění konzerv :

  • odstraňte nálepku,
  • umyjte konzervu v čisté vodě se saponátem,
  • umyjte konzervu v roztoku dezinfekčního prostředku a poté opláchněte pitnou vodou.

Zlikvidujte konzervy, jestliže :

  • obal konzervy (plech, sklo, uzávěr) byl narušen,
  • suchý obsah je zvlhlý,
  • obal je silně pomačkán - není jistota, zda je obal opravdu neporušen,
  • znečištění uzávěru nelze odstranit očištěním a dezinfekcí.

Zlikvidujte chlazené nebo mražené potraviny, jestliže :

  • chlazené potraviny byly ponechány nad teplotou 6° C déle než 4 hodiny,
  • mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny,
  • jeví jakékoliv odchylky od standardní kvality (např. zapáchají) nebo přišly do styku se záplavovou vodou.

Zlikvidujte všechny následující potraviny vystavené zátopové vodě :

  • otevřená balení, která byla v kontaktu se záplavovou vodou,
  • neotevřená balení potravin v papírovém obalu nebo s víčkem z voskovaného papíru, s netěsnícím plastovým víčkem zejména v případě, že obsahují majonézy a dresinky,
  • sáčková balení koření, bylin, čaje,
  • mouku, obiloviny, cukr, kávu v sáčcích a pytlích,
  • všechny potraviny v papírových, látkových a celofánových obalech, i když vypadají jako suché a neporušené (např. sůl, cereálie, těstoviny, rýže, sušenky, crackery, čokoláda, bonbóny aj.),
  • všechny potraviny neuzavřené hermeticky (např. instantní kakao, směsi na pečeni aj.),
  • balené nápoje, které nejsou hermeticky uzavřeny.

Máte-li jakékoliv pochybností o nezávadnosti potraviny, zlikvidujte ji! V případě prvních příznaků onemocnění (bolení břicha, průjem, teploty) raději kontaktujte svého lékaře. Nepodceňujte počáteční lehké příznaky!


ZÁSADY LIKVIDACE NÁSLEDKU ZÁPLAV V POSTIŽENÝCH DOMECH A BYTECH

Zásady vysoušení domu nebo bytu :

  • Udělejte v místnostech nebo místnosti průvan otevřením oken a dveří.
  • Je-li to možné, použijte ventilátory nebo teplovzdušné zdroje.
  • Buďte opatrní při používáni benzínových agregátů uvnitř domu nebo bytu, můžete se otrávit zplodinami (oxid uhelnatý).

Úklid a dezinfekce domu nebo bytu :

  • Odstraňte všechno bahno a nečistoty z povrchu důkladným umytím vodou a mechanickým očištěním.
  • Odstraňte veškerý zvlhlý interiérový materiál - tapety a vše, co samo odpadává (např. omítky).
  • Než začnete s dezinfekcí jakéhokoliv povrchu, seznamte se důkladně se způsobem ředění použitého dezinfekčního prostředku dle návodu na obalu.
  • Nejdříve si nasaďte gumové rukavice.
  • Nábytek, podlahy, zdi, nádobí, dopravní prostředek dezinfikujte za pomoci 2 % roztoku Chloraminu B, který připravíte rozpuštěním 8 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech vody. Dále se může použit SAVO (l litr SAVA nalijeme do 10 litrů vody). Nechejte působit 30 minut nebo zaschnout.
  • Dezinfikované předměty, které přijdou do styku s potravinami, nezapomeňte opláchnout pitnou vodou, stejně tak i hračky.
  • Všechny dutiny ve zdech, podlaze a stropech musí být otevřeny, vyčištěny a pečlivě vysoušeny

Čištění a dezinfekce oděvů a prádla

  • Nejdříve si nasaďte gumové rukavice.
  • Silně znečištěné prádlo namočte na 4 hodiny do 3 % roztoku Chloraminu B (připravíte rozpuštěním 12 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech studené vody) nebo na 8 hodin do roztoku SAVA (připravíte nalitím l litru SAVA do 10 litrů vody).
  • Méně znečištěné prádlo namočte po dobu l hodiny do l % roztoku Chloraminu B (připravíte rozpuštěním 4 vrchovatých polévkových lžic v 10 litrech vody) nebo do SAVA (l litr SAVA nalijte do 10 litrů vody)
  • Prádlo po dezinfekci vyperte obvyklým způsobem za použití pracího prášku
  • Pozor! Chloramin B a SAVO mají bělící účinky!
  • Cennější šatstvo, které nelze dezinfikovat v Chloraminu B a SAVU, vysušte, vykartáčujte a nechejte vyčistit v profesionální čistírně.

Dezinfekce odpadních sifonů a žump

  • Použijte 5 % roztok Chloraminu B (20 vrchovatých polévkových lžic na 10 litrů vody) nebo zalijte odpad neředěným přípravkem SAVO.
  • K dezinfekci obsahu žump použijte l kg chlorového vápna na l m3 obsahu žumpy.

Po skončení úklidových prací doporučujeme dezinfikovat ruce v 0,5 % roztoku Chloraminu B, po dobu 1 minuty. Roztok připravíte rozmícháním 2 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech vody).

epi@ohsck.cz



© Sdružení Oficiálního informačního systému Český Krumlov, 2002
Počet přístupů na tuto stránku od 8. srpna 2002 : TOPlist 0