V pátek 13. dubna 2001 navštívil Výcvikovou základnu mírových sil a město Český Krumlov ministr národní obrany Rumunska pan Ioan Mircea Pascu s chotí a doprovodem. Za českou stranu delegaci vedl plk. Dušan Švarc ze sekce vojenské bezpečnostní politiky Ministerstva obrany České republiky. Návštěvy se také účastnil vojenský letecký přidělenec ČR v Rumunsku, přednosta Okresního úřadu František Mikeš, za Policii ČR mjr. Palma a předseda Sdružení pro atlantickou spolupráci Jan Vondrouš.

Uvítání ministra národní obrany Rumunska pan Ioana Pascua při příjezdu na Výcvikovou základnu mírových sil Český Krumlov Delegace vedená ministrem národní obrany Rumunska panem Ioanem Pascuem během brífingu na Výcvikové základně mírových sil Český Krumlov Delegace vedená ministrem národní obrany Rumunska panem Ioanem Pascuem během brífingu na Výcvikové základně mírových sil Český Krumlov

Krátce před 10 hodinou přistály dva vrtulníky v parku techniky Výcvikové základny mírových sil, kde delegaci přivítal náčelník štábu pplk. Jan Krč. Dámy pak odjely na prohlídku města a pánové pokračovali brífinkem, který přednesl mjr. Tibor Horváth. Hosty v krátkosti seznámil nejen s historií výcvikové základny a mírových sil, ale i s úkoly a možnosti základny pro teoretickou přípravu i pro výcvik v terénu. Brífink skončil "silnou palbou" otázek. Hosté se živě zajímali o informace a zkušenosti z přípravy jednotek, speciálních skupin, ale zejména o zkušenosti z činnosti skupin pro vojensko-civilní spolupráci (CIMIC).

Dalším bodem programu byla prohlídka výstroje a výzbroje našich vojáků v zahraničí. Po této prohlídce měli hosté možnost ochutnat pravou českou specialitu - vepřovou s knedlíkem a se zelím a českokrumlovské pivo Eggenberg. Po obědě celá delegace věnovala svůj čas prohlídce zámku i města Český Krumlov. Setkání skončilo krátce po 14 hodině odletem rumunské delegace zpět. Během návštěvy zámku ocenili jeho pracovníci a zejména pracovnice galantnost pana ministra, který byl velmi pozorným posluchačem. Zejména projevoval zájem o renesanční stolování a krásu renesančních obrazů.

Delegace vedená ministrem národní obrany Rumunska panem Ioanem Pascuem při prohlídce obrazárny zámku Český Krumlov Delegace vedená ministrem národní obrany Rumunska panem Ioanem Pascuem v Maškarním sále zámku Český Krumlov Vedoucí správy zámku Český Krumlov PhDr. Pavel Slavko předává ministru národní obrany Rumunska panu Ioanu Pascuovi upomínkové předměty v barokním divadla zámku Český Krumlov

Velice přátelskou otevřenou a pracovní atmosféru návštěvy ale i prohlídku města ocenil ministr Pascu jak při obědě tak před odletem. Vyjádřil přesvědčení, že v Českém Krumlově není naposledy.


© Sdružení Oficiálního informačního systému Český Krumlov, 2001
Počet přístupů na tuto stránku od 14. dubna 2001 : TOPlist 0