Malíř Reon při zahajovacím projevu ke své výstavě v Galerii DOXA na I. nádvoří zámku Český Krumlov, 4. července 2001, foto: Lubor Mrázek Roman Dragoun v kostýmu z muzikálu Apokalypsa a obraz "Dvorní básník zakletého krále", vernisáž výstavy Reon : Obrazy z Argondie, 4. července 2001, foto: Lubor Mrázek Vernisáž výstavy Reon : Obrazy z Argondie, 4. července 2001, foto: Lubor Mrázek

Na podvečer 4. července 2001 připravila Galerie DOXA v Českém Krumlově zahájení další výstavy. Po celý červenec uvidí návštěvníci Sloupové síně na I. nádvoří českokrumlovského zámku výběr z děl malíře známého pod jménem Reon, který se narodil v roce 1948 v Praze jako Jan Zahradník.

Reon Argondian : Zbloudilý návrat z karnevalové slavnosti
Zbloudilý návrat z karnevalové slavnosti
Reon Argondian
Prvních 20 let svého života strávil malíř v Čechách, ale kvůli nepřetržitým umělecko-ideologickým problémům odjel v létě roku 1968 do emigrace. V exilu si pak vytvořil vlastní iracionální zemi - Argondii, kterou zobrazuje na všech svých plátnech. Reon sám žije již přes 20 let vzdálen od společnosti, uprostřed bretaňského lesa na panství spřízněného hraběte. V romantickém údolí stvořil z ruiny starého mlýna "království", kterému dominuje nevšední stavba "vstupního chrámu" do Argondie vroubená obřímu sochami. Vstupní chrám přechází v "Magickou jeskyni" na jejíž stěnách je přes 50 obrazů, přes 50 oken do Argondie.

V Českém Krumlově se malíř představil veřejnosti 4. července v 18:00 hodin v Galerii DOXA na I. zámeckém nádvoří.

O hudební doprovod se jedinečným způsobem postaral Roman Dragoun.


© Sdružení Oficiálního informačního systému Český Krumlov, 2001
Počet přístupů na tuto stránku od 5. července 2001 : TOPlist 0