Významnou a očekávanou novinkou mezi výstavními prostory v Českém Krumlově je Dům české fotografie v Šatlavské č. p. 141. Jeho otevření připravila firma WAX muzeum na čtvrtek 17. května v 17 hodin.

Fotograf Václav Chochola na vernisáži výstavy svých děl v Domě české fotografie 17. května 2001, foto: Lubor Mrázek Zdeněk Kočík a Věra Chytilová při vernisáži první výstavy v Domě české fotografie 17. května 2001, foto: Lubor Mrázek Fotograf Zdeněk Tměj na vernisáži výstavy svých děl v Domě české fotografie 17. května 2001, foto: Lubor Mrázek

Ve dvou patrech nově rekonstruovaného objektu je letos k vidění výstava významných českých fotografů - Václava Chocholy, Karla Hájka, Karla Ludviga a Zdeňka Tmeje. Vernisáže se účastnila také režisérka Věra Chytilová, která natočila dokumentární film o autorech vystavovaných fotografií. Velmi milá byla také přítomnost dvou vystavujících autorů - Václava Chocholy a Zdeňka Tmeje.

Pro rok 2002 připravují majitelé výstavu významného portrétního ateliéru LANGHANS, která prý bude zahrnovat zhruba sto portrétů významných osobností kulturního a politického života počátku 20. století a již se setkala velkým úspěchem v pražském Rudolfinu.

Součástí fotogalerie bude i prodejna, která bude věnována fotografickým, uměleckým a dalším publikacím spojených s fotografií.

Otevřeno denně od 9 do 18 hodin.

VSTUPNÉ
Dospělí : 50,- Kč
Děti, studenti a důchodci : 30,- Kč


Ve středu 9. května se poprvé otevřely pro veřejnost dveře domu v Kájovské ulici č. p. 68, na jehož opravené fasádě se nově objevil nápis WAX MUSEUM. Museum voskových figurín v Českém Krumlově představuje nyní více než 50 známých i neznámých, historických i současných osobností.

V přízemí a prvním patře muzea uvidí návštěvníci historická řemesla a historické osobnosti. Alchymista bádá ve své dílně, Jan Žižka Vás vítá do sálu osobností, kde se například známá Perchta z Rožmberka alias Bílá paní mění v sovu. V horním velkém sále se sešli postavy novodobých dějin a nechybí tu prezidenti, hudebníci, ale ani Vlasta Burian či Josef Švejk. Otevřeno denně od 9 do 20 hodin.

VSTUPNÉ
Dospělí : 90,- Kč
Děti, studenti a důchodci : 50,- Kč
Rodinné vstupné : 190,- Kč (2 dospělí a 2 děti do 15 let)


Muzeum historie útrpného práva v Českém Krumlově je jedinou výstavou svého druhu v České republice. Společnost Dangeon s.r.o. využila možnosti instalovat tuto expozíci ve sklepech pod radnicí v Českém Krumlově (náměstí Svornosti č. p. 1). Po náročné stavební rekonstrukci se odkryly nádherné prostory, které jsou svojí dispozicí jako stvořeny pro instalovanou výstavu. Na více než 400 m2 má návštěvník možnost vidět nejen více než 100 mučících nástrojů, ale také bohatou dobovou obrazovou dokumentaci.

Muzeum historie útrpného práva v Českém Krumlově, foto: Lubor Mrázek Muzeum historie útrpného práva v Českém Krumlově, foto: Lubor Mrázek Muzeum historie útrpného práva v Českém Krumlově, foto: Lubor Mrázek

Jako jediné muzeum tohoto druhu je expozice doplněna deseti voskovými figurami a dvěma speciálními efekty, které znázorňují upálení čarodějnice a popravu mečem.

Otevřeno je denně od 9.00 do 18.00 hod.
Od 1. května bude provozní doba prodloužena do 20.00 hod.

VSTUPNÉ
Dospělí : 80,- Kč
Děti, studenti a důchodci : 40,- Kč
Rodinné vstupné : 160,- Kč (2 dospělí a 2 děti do 15 let)


24. dubna 2001 proběhla tisková konference k novým expozicím, které jistě přilákají do Českého Krumlova řadu turistů. Úvod byl věnován připravovanému otevření Domu fotografie a grafiky v Českém Krumlově, které je připraveno na 17. května 2001. Výstavní prostory v Českém Krumlově v Šatlavské ulici č. p. 141 budou převážně věnovány representačním výstavám zaměřeným na fotografickou tvorbu českých autorů.

Tisková konference v Lobby baru Hotelu Růže k otevření nových soukromých muzeií v Českém Krumlově. Vlevo stojí majitel, pan Zdeněk Kočík, foto: Lubor Mrázek Připravované expozice v Domě české fotografie byly v centru pozornosti novinářů, foto: Lubor Mrázek Pan Zdeněk Kočík představuje řipravované expozice v Domě české fotografie, foto: Lubor Mrázek


© Sdružení Oficiálního informačního systému Český Krumlov, 2001
Počet přístupů na tuto stránku od 23. dubna 2001 : TOPlist 0